För att få en stabilare ekonomi är, för de allra flesta, enda utvägen att försöka dra ner på sina utgifter. För att budgeten ska gå ihop, får inte utgifterna överstiga inkomsterna, och inkomsterna är det ytterst få som har en möjlighet att påverka.
Alltså är det neddragning av kostnader som gäller. Men för att kunna se var det finns möjligheter att dra ner på kostnaderna utan allt för stora konsekvenser gäller det att veta vart pengarna egentligen går.
Att göra upp en budget är ett bra sätt att få kontroll över sin privatekonomi, och genom att föra kassabok där du skriver in allt du köper, kan du se hur mycket som går till fasta utgifter, mat, kläder, nöjen och annat. Och när du ska se efter var du kan spara, är det viktigt att tänka på att även små utgifter blir stora pengar om de kommer ofta eller regelbundet.
En tjuga om dagen blir mer än 7000 kronor på ett år, så även små indragningar lönar sig på sikt. Att spara in på de fasta kostnaderna är inte alltid så lätt.
Fasta kostnader handlar för många till stor del om boendet. Hyran, eller avbetalningarna på lån, kan man inte göra så mycket åt.
Men, visst går det att spara in på en hel del i vardagen, som kan ge stora besparingar på sikt. Bara genom att släcka lamporna när du går ut ur rummet, och stänga av dina apparater istället för att ha dem på stand by-läge, kan du tjäna en hel del.
Spara vatten och värme genom att inte duscha så länge, och stäng gärna av vattnet under tiden när du tvålar in dig. Kanske kan du också sänka temperaturen några grader, och sätta på dig en tröja om det känns kyligt.
Klassiska tips som att ta cykel istället för bilen då det är möjligt, och att alltid jämföra priser innan du köper något, ger mer pengar kvar. Köp tidlösa basplagg när du köper kläder, och komplettera istället med accessoarer och moderiktiga detaljer.
Matkontot är nog den största rörliga utgiftsposten i många hem, och här finns det faktiskt en hel del att göra för att sänka sina kostnader. Att laga maten själv, och att baka, är betydligt billigare än att handla färdiglagat eller halvfabrikat.
Att köpa storförpackningar är oftast billigare, men då måste du se till att du har användning för allt i förpackningen innan maten blir för gammal. Kasta aldrig mat som blir över, utan var kreativ och gör något gott av resterna.
Många affärer säljer mat med kort datum billigare, och så länge maten inte passerat bäst före-datum är den bra. Här kan du alltså köpa bra mat till nedsatt pris, och sänka dina matkostnader ganska effektivt.
Handla efter säsong, och köp, till exempel, de grönsaker som är billigast för tillfället. Planera matlagningen och gör en inköpslista.
Då minskar risken för impulsköp, som annars brukar kunna höja matkostnaderna rejält.